Jaarstukken 2018

Programmaverantwoording

Beheer van het gemeentelijk vastgoed

Wat wilden we bereiken?

Met het bezit van vastgoed bereiken we maatschappelijke doelen (zie Visie Vastgoedbeheer). Het is een fundament onder de ontwikkeling van de stad, wijken en dorpen. Voorwaarde is goed beheer van het vastgoed.

Het is veilig, duurzaam, toegankelijk en goed onderhouden en de gebruiker/huurder is tevreden. Duurzaam betekent dat we besparen op energieverbruik. Zo dragen we bij aan onze klimaatdoelstellingen.

Wat hebben we bereikt?

Ook in 2018 is uitvoering gegeven aan het vigerend vastgoedbeleid en is het maatschappelijk vastgoed beheerd volgens het principe van schoon, heel en veilig. In 2018 is een aantal (grote) vastgoedobjecten verduurzaamd zoals De Drie Linden, Markendaalseweg 75, Boerderij Wolfslaar, Sporthal Raaimoeren, Sporthal de Huif, Sporthal de Ganzerik, Zwembad van Sonsbeek, De IJsbaan, enkele kinderdagverblijven. Daarnaast zijn zonnepanelen geplaatst op het NAC Stadion en de gebouwen van Stadskantoor B en C.

Wat wilden we hiervoor doen?

We zorgen voor goed en veilig gebruik van gemeentelijke gebouwen. De Visie op het Gemeentelijk Vastgoed (2016) is het kader voor afstoten van accommodaties, verder verduurzamen, asbest saneren en brandveiligheid.

We hebben speciale aandacht voor de sportaccommodaties, maar verwachten ion 2018 geen concrete investeringsprojecten. Dat doen de sportverenigingen zelf. De gemeente stelt de kaders en monitort de uitvoering.  

Wat hebben we ervoor gedaan?

Conform de criteria in de Visie Vastgoed is net als in 2017 werk gemaakt van het afstoten van een aantal panden die niet tot het maatschappelijk Vastgoed behoren. Daarmee is voor het 2e jaar op rij een zeer substantieel positief resultaat behaald. Deze middelen zouden zoals afgesproken worden aangewend voor wet- en regelgeving. Duidelijkheid daarover wordt verwacht rond de zomer 2019. Als gevolg van het voornemen tot verkoop van het stadion is een koopoptie verleend aan de gebruiker, hierdoor is een waardevermindering verwerkt van € 6,4 miljoen. Dit doet het positieve resultaat teniet.

In 2018 is er een haalbaarheidsstudie opgeleverd voor de Doelen en opdracht gegeven voor een studie naar de Huif. Daarbij is onderzocht of herlocatie/uitbreiding/meervoudig gebruiksmogelijkheden van sport-, dorps-/wijkfaciliteiten mogelijk is. Daarnaast is gewerkt aan de businesscase voor de haalbaarheid van het talentencentrum. Besluitvorming hierover wordt in het voorjaar van 2019 verwacht.
De 1/3 regeling, waarbij de gemeente voor 1/3 bijdraagt in de kosten van investeringen in buitensportvoorzieningen heeft in 2018 geleid tot de aanleg van enkele kunstgrasvelden, maar is een aanloop gebleken voor meer initiatieven in 2019.

Wat was de uitdaging?

Bezettingsgraad sportaccommodaties

Gemiddelde bezettingsgraad van sportaccommodaties

Bron indicator:

Gemeente Breda

Meeteenheid:

%

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Bezettingsgraad sportaccommodaties

44

80

45

81

zie toelichting

Vanaf 2017 is de landelijke berekening voor de bezettingsgraad aangehouden. Dit verklaart de schijnbaar enorme toename tussen 2016 en 2017. De gemiddelde bezettingsgraad is stabiel sinds 2017.

Tevredenheid binnensport

Tevredenheid door gebruikers van gemeentelijke sportaccommodaties over de binnensportaccommodaties

Bron indicator:

Gemeente Breda (Sport enquête)

Meeteenheid:

Score tussen 1 en 10

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Tevredenheid binnensport

8

7,8

8

7,5-8,0

Deze informatie komt uit een tweejaarlijks onderzoek in de even jaren (2016, 2018,..).

Achterliggende documenten

ga terug